EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

£100 изплатени дивиденти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

£100 изплатени дивиденти

mail16:31 | 23.01.2019прегледи 447 коментарикоментари 0


Изплатените дивиденти в Обединеното кралство през 2018 година са били близо 100 милиарда лири, което е нов рекорд въпреки отрицателното влияние на валутните курсове и забавянето на британския растеж, предаде Франс прес.

Миналата година раздадените от британските компании дивиденти са се увеличили до 99,8 милиарда лири (113 милиарда евро), което е увеличение с 5,1 процента на годишна основа, се посочва в проучване на консултантската компания Link Asset Services.

Дивидентите през 2016 са отбелязали по-голям растеж (+7,1 процента), както и през 2017 година (+10,8 процента).

Увеличението през 2018 година се дължи, според проучването, на комбинацията от нарастване на печалбите и на извънредните дивиденти, които са били по-високи от предвиденото.Спадът на лирата през второто шестмесечие, дължащо се на несигурността около Брекзит, е ограничило частично отрицателния ефект от валутните курсове.

Същите тези фактори са намалили общия брой на дивидентите с 1,3 милиарда лири годишно, основно заради повишението на лирата през първото шестмесечие. 

Около 40 процента от изплатените в Обединеното кралство дивиденти са в долари, така че количеството им, изчислено в лири, механично намалява.

Почти всички сектори на икономиката са демонстрирали по-голяма щедрост към акционерите си.

Увеличението на изплатените суми се дължи на минния сектор и на банките с възстановеното изплащане на дивиденти от банка Роял банк ъв Скотланд (RBS) след 10 години период слаби резултати. 

Tютюневият гигант British American Tobacco също е е допринесъл за доброто състояние на дивидентите с по-висока сума вследствие на закупуването на американската компания Reynolds.

Петролният гигант Royal Dutch Shell е компанията, която е изплатила най-много дивиденти, следвана от банка HSBC и петролната компания BP.

Увеличението на дивидентите е факт въпреки слабото представяне на борсата миналата година, за което свидетелства понижението с 12,5 процента на водещия индекс на Лондонската борса FTSE 100. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg