EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

$247 трлн. световен дълг, 318% от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$247 трлн. световен дълг, 318% от БВП

mail16:40 | 12.07.2018прегледи 983 коментарикоментари 0


Световният дълг нараства с най-много от две години, през първото тримесечие на годината, повишавайки се с 8 трилиона долара, сочат данни на Institute of International Finance (IIF).
Сега дългът в световен мащаб е нараснал до 247 трилиона долара, което 318% от БВП на световната икономика. В допълнение дългът се е повишил с 30 трилиона долара само от четвъртото тримесечие на 2016-та година.
„Темповете, с които нараства дълга, сами по себе си са причина за опасения“, смята управляващия директор на IIF – Хунг Тран. „Проблемът с подобни бързи увеличения на дълга са, че ако бързо заемаш средства, то качеството на кредитния портфейл обикновено страда“, смята още Тран.

Казано по друг начин, повече правителства, бизнеси и индивидуални клиенти, са заемали средства през първите три месеца, като много от тях могат да срещат в последствие трудности да връща средствата. Особено в среда на повишение на лихвите.

Данните на IIF сочат още, че съотношението дълг към БВП се е повишило за пръв път от повече от година, като финансовия сектор е достигнал рекордно ниво на задлъжнялост – от близо 61 трилион долара. Въпреки това обаче, темповете с които растат задълженията на финансовия сектора са по-бавни, като цяло.

В среда на забавяне на ръста на световната икономика и повишение на лихвите в САЩ, налице са сериозни кредитни рискове, във връзка с огромната задлъжнялост, се казва още в анализа на международната организация. Сред най-застрашените от дълга  страни, са развитите такива, като САЩ и държавите от Западна Европа.

И докато дългът сам по себе си не е чак такава заплаха пред световната икономика, защото може да бъде рефинансиран, налице е тревожна тенденция идваща от САЩ и свързана с по-ускорения ръст на дълга, в среда на повишение на лихвите.

Дългът на САЩ се повиши до над 100% от БВП. Заради нарасналите разходи на администрацията на Тръмп и Конгреса, САЩ сеща ще има нужда от финансиране в размер на 25% от БВП-то си.

САЩ изпъква пред останалите страни, по отношение на заплахата от растящия си дълг, заради повишението на бюджетния дефицит и падежиращите дългови книжа./Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg