EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

$200 млн. от плячкосани антики граби ИДИЛ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$200 млн. от плячкосани антики граби ИДИЛ

mail14:40 | 08.04.2016прегледи 850 коментарикоментари 0


Контролиращата части от Сирия и Ирак групировка "Ислямска държава" печели между 150 и 200 милиона долара годишно от незаконна търговия с плячкосани антики, заяви руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Ройтерс.
"Около 100 000 културни обекта от световно значение, включително 4500 археологически комплекса, девет от които са част от световното наследство на ЮНЕСКО, са под контрола на "Ислямска държава", написа Чуркин в писмо до Съвета за сигурност.
Контрабандата на артефакти по думите му се организира от отдела по антики към "министерството" на природните ресурси на групировката.
Според посланика, който нееднократно е обвинявал Турция, че купува нефт от "Ислямска държава", повечето откраднати антики се внасят контрабандно на турска територия.
"Главният център на контрабанда е турският град Газиантеп, където предметите се продават на незаконни търгове, а след това на местния пазар чрез мрежа от антикварни магазини", пише Чуркин.
Бижута, монети и други откраднати предмети се закарват в Измир, Мерсин и Анталия, където криминални групировки издават фалшиви документи за техния произход.
"След това антиките се предлагат на колекционери от различни страни, основно чрез интернет аукционни сайтове като "иБей" и специализирани онлайн магазини", каза той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg